Oorzaken

Candida grijpt zijn kans als de afweer op een laag pitje staat 

Candida is onderdeel van de darmflora. In de darmflora bevinden zich goedaardige bacteriën, die ervoor zorgen dat minder goede organismen niet de overhand krijgen. Maar de darmflora kan door verschillende factoren verstoord raken, waardoor goede en slechte darmbacteriën niet meer in evenwicht zijn. Wanneer dit, om welke reden dan ook, gebeurt, kan de goedaardige gistcel veranderen in een kwaadaardige schimmel. Schimmeldraden kunnen dan het darm­slijmvlies doorboren, waardoor de darm doorlaatbaar wordt. Hierdoor kunnen voedseldeeltjes die normaal niet door de darmwand kunnen in de bloedbaan terechtkomen. Hoofdpijn en migraine kunnen hiervan bijvoorbeeld het gevolg zijn. Ook voor candida is dan de weg vrij naar de bloedbaan en de rest van het lichaam. Op dat moment spreken we van candidiasis.

Een candida-infectie ontstaat meestal als het immuunsysteem en de darmflora verstoord zijn. Oorzaken voor deze verstoringen kunnen zijn:

1) Slechte voedingsgewoontes zoals de consumptie van geraffineerde produkten, suiker en alle suikerbevattende voedingsmiddelen, witte pasta's, witte rijst, wit brood etc.

2) Een gebrek aan goedaardige bacteriën in de darm o.a. door het langdurig gebruik van breed spectrum antibiotica. Hoewel antibiotica onmisbaar zijn voor het bestrijden van hardnekkige infecties, doden antibiotica ook alle goede darmbacteriën. Hierdoor kan Candida Albicans zich gemakkelijk vermenigvuldigen.

3)  Een verzwakt immuunsysteem door langdurige negatieve stress of ziekte.

4) Hormonale disbalans door het langdurig gebruik van de anticonceptiepil.

5) Langdurig gebruik van corticosteroïden (cortisonpreparaten, prednison), chemotherapie/ bestraling en zwangerschap(pen)

6)  Langdurige blootstelling aan gifstoffen (kwik, lood, alcohol).